Zodra het buiten regent en het koud en donker is, denk ik: oost west, thuis best. Grote kans dat jij ook zo in elkaar zit. Lekker onder de warme dekens genieten van dat kopje thee. Af en toe popt de gedachte in je op dat je hierna echt wat actiever moet worden. Je moest eens weten hoe belangrijk het is naar die gedachte te luisteren en voor de juiste balans te zorgen.
Zodra je de tijd neemt om over alles om je heen te reflecteren, neem je een complexe maar hele mooie wereld waar. Een wereld met allerlei patronen, fasen en veranderende stadia. Niets blijft onveranderd. Zelfs jij bent nu niet meer de persoon die jij nú bent. Iedere seconde sterven cellen in jou en worden er nieuwe aangemaakt. Je bent telkens weer een nieuw fenomeen.
Verandering is deel van het leven en een belangrijk component van jouw bestaan. Het is onvermijdelijk en tegelijkertijd beheersbaar. Jouw omstandigheden, behoeften, wensen en gedrag zullen zich moeten aanpassen aan de (natuurlijke) veranderingen in en om jou heen. Doe je dit niet, dan loop je het risico jezelf dwars te liggen. Dit geldt niet alleen voor je fysieke, maar ook voor je mentale staat.
Balans tussen fysieke rust & activiteit
Niet altijd komt wat goed voelt overeen met wat goed is. Zo wordt hangen op de bank na een maaltijd afgeraden. Een ander voorbeeld is dat je altijd voldoende moet bewegen, zelfs al heb je daar helemaal geen zin in. Wat al gauw het geval is zodra het kouder, natter en donkerder wordt buiten. Je neigt ernaar lekker binnen te schuilen en lui te wezen. Althans, dat verraadt de stappenteller die velen van ons op de telefoon hebben. Met de warmte verdwijnt ook de motivatie om aan activiteiten (buitenshuis) te doen. Dit terwijl fysieke activiteit enorm belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling.
De profeet vrede zij met hem moedigde aan om te en/of deed zelf aan zwemmen, boogschieten en paardrijden. Fysiek fit en actief zijn is niet alleen gunstig voor je immuunsysteem, maar ook voor je bloeddruk, je mentale staat en meer. Het beschermt je tegen ziektes en vermindert klachten die gerelateerd zijn aan een chronische ziekte. Daarbij komt dat de taken die jij hebt als moslim, zoals het vasten in de Ramadan en het verrichten van de bedevaart, veel beter te doen zijn voor de moslim die in vorm is.
Geef jezelf dus de nodige push en maak bijvoorbeeld een wandeling. In het leven is het belangrijk om overal de juiste balans voor te vinden. Zo ook voor fysieke activiteit en rust. Daar waar de Oosterse geneeskunde spreekt van rust in de vorm van meditatie, yoga en ontspanning, spreekt de islamitische geneeskunde over reflectie en het gebed.
Psychologische activiteit
Juist doordat je in de herfst en winter meer binnen zit, heb je meer met jezelf te maken. De koude dagen zijn voor velen van ons het ideale moment voor zelfreflectie. Het jaar dat voorbij is gegaan wordt in perspectief gebracht en op het komende jaar komt onze focus te liggen. Je kent het wel: de goede voornemens.
Eigenlijk plant je dus in de winter de zaadjes van jouw nieuwe ik. Reflectie is nodig om bewuster te gaan leven. Wat wil je eigenlijk nog met je leven, wat is jouw passie, wat kan jij allemaal bereiken en ben je gelukkig? Door bewuster in het hier en nu te leven, kom je dichterbij jouw ware ik en ware behoeftes. De Arabische term hiervoor is fitrah: jouw blauwdruk. Op twee vlakken liggen upgrades voor jou klaar: het wereldse en het religieuze. Het één maakt jou een beter mens, het ander een betere moslim. En dus zijn beiden nodig.
Om jouw zaadjes echter tot plant te laten groeien en deze vervolgens te kunnen oogsten, heb je meer dan alleen kritische reflectie nodig. Wilskracht en discipline zijn ook vereisten. Vind een manier waardoor jij je houdt aan je nieuwe en realistische plannen. Zodra jouw gevoelens, gedachten en gedrag een eenheid vormen met de nodige veranderingen, zal het leven een makkelijkere verloop hebben. Je realiseert je dan namelijk dat dit leven slechts tijdelijk is en leeft met wat er toe doet, in de korte tijd die je hebt. Doe je dit niet dan blijf je jezelf tekort komen en ondervind je (meer) moeite met de omstandigheden waarin het leven jou plaatst.
Balans tussen slaap & waakzaamheid
Doordat je meer binnen zit, ben je ook meer met je familie samen. Wat goed uitkomt, want je behoefte aan warmte en gezelschap neemt toe. Voor sommigen van ons geldt ook een grotere behoefte aan slaap en voedsel in de koudere maanden. Met name vet- en koolhydraatrijk voedsel. Gelukkig staan de goede voornemens al gepland. 😉
Je slaapt graag meer doordat je meer binnen zit en doordat het langer donker is. Minder daglicht heeft als gevolg dat je minder vitamine D binnenkrijgt. Vitamine D is cruciaal voor je botten, spieren, immuunsysteem en je serotonine-productie. In deel 1 kwam het belang van een goed functionerend immuunsysteem al ter sprake. Patiënten met chronische infecties zoals luchtwegontstekingen en de ziekte van Crohn ondervinden anders meer last van hun ziekte. Serotonine is een hormoon dat bij onvoldoende aanwezigheid voor depressie, te veel eten en vermoeidheid kan zorgen. Dus of je nu gezond of ziek bent, voldoende daglicht is een must.
Volgens de hedendaagse geneeskunde is de hoeveelheid slaap afhankelijk van o.a. de omgeving en de dagtemperatuur. De traditionele geneeskunde gaat een stapje verder en kijkt ook naar het temperament (de aard) van slaap, net zoals in deel 2 met voedsel is gedaan. De temperatuur varieert per seizoen en de hoeveelheid slaap hoort daarop aangepast te worden. Er zijn vier verschillende temperamenten: koud, warm, nat en vochtig. Het temperament van de winter is nat en koud. Door daar tegenover droogte en warmte te plaatsen, creëer je een balans en voorkom je problemen.
Tijdens de slaap concentreert je lichaamswarmte zich in jouw binnenste. Hierdoor koelt jouw buitenkant af en warmt jouw binnenkant op. Om deze reden wordt de slaap gekenmerkt door een koud en vochtig temperament. Overeenkomstig dus met het temperament van de winter en dat is, zoals je inmiddels weet, ongewenst. De traditionele medici raden je daarom aan in de winter minder te slapen. Voor de herfst geldt dat slapen, door de vochtigheid, helpt tegen de droogte ervan. In de herfst kan dus meer geslapen worden dan in de winter, maar minder dan in de warme maanden. Omdat zowel de herfst als de slaap een koud temperament hebben.
De atmosferische lucht
Wist je dat de samenstelling van de buitenlucht per seizoen verandert? De lucht speelt een belangrijke rol voor je gezondheid, omdat je het 24/7 inademt. Het is de drager van allerlei substanties, zoals stofdeeltjes, zaden en vochtdeeltjes. Voor wie allergisch is kan een kleine hoeveelheid aan bepaalde deeltjes in de lucht al negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Komen de deeltjes in grote aantallen voor dan kunnen ze zelfs de kwaliteit van lucht veranderen. De samenstelling maakt dat je kunt spreken van bijvoorbeeld luchtverontreiniging of een ijle lucht. Het wordt onder andere beïnvloed door de wisseling van seizoenen.
In deel 3 werd uitgelegd dat het belangrijk is om rekening te houden met de kwaliteit van lucht wanneer je een woonplaats uitkiest. Een ander genoemd aspect is de mate van beschutting. Vooral voor in de herfst kan beschutting noodzakelijk zijn, omdat de wind dan harder waait. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij hardere windstoten, meer luchtwegpatiënten zich in het ziekenhuis melden. Ze ondervinden dus geen last van de hoeveelheid regen of de vochtigheidsgraad, maar van de harde wind.
Naast de hogere windsnelheid komen er in de herfst ook meer fluctuaties in temperatuur voor. Die twee gecombineerd geven sommige virussen de kans om zich snel te reproduceren. Als jij je gezondheid enigszins verwaarloosd hebt, dan zal je weerstand verlaagd zijn. Inflammatoire ziektes, zoals een oogontsteking, een zere keel en verkoudheid treden dan al gauw op.
Conclusie
Genoeg redenen dus om je weerstand sterk te houden door buiten een luchtje te scheppen. Want met een sterk immuunsysteem ben je veel minder vatbaar voor ziektes. Door meer buiten te zijn, vang je in verhouding evenveel daglicht op als op de warmere dagen. Plak er een wandeling aan vast en je bent klaar voor de dag. Let er dus wel op dat je goed ingepakt bent. Onthoud goed: de herfst is koud en droog en dus heb je daarin warmte en vocht nodig. De winter is koud en nat en dus zet je hier warmte en droogte tegenover. Vind de juiste balans en houd zo je gezondheid op peil. En met de wil van Allah gaat het je lukken ook!
Hoofdafbeelding: Unsplash
Lees ook Allaah’s apotheek voor herfst en winter: