15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://www.qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”

Door Irene Schippers
21 maart 2023
542 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Religiewetenschapper en filosoof Kamel Essabane is al ruim vijftien jaar actief als schrijver en initiatiefnemer in en voor de moslimgemeenschap. Zijn meest recente projecten zijn het Moslim Archief en het filosofieboek De Zoon van de Gazelle. Ik spreek met hem over zijn indrukwekkende schrijfreis.

Kamel Essabane

“Mijn bewustzijn als moslim begon in de puberteit. Ik had grote twijfels over islam als geloof en heb, na aan het atheïsme te hebben gesnuffeld, het voor mezelf moeten herontdekken. Soms zie ik mezelf als een soort ‘born again moslim’, maar dan in spirituele zin, zonder dogmatisme of de illusie dat er één ware islam bestaat. Ik ontdekte dat de islam een rijke filosofische en mystieke traditie (het soefisme) kent.

Toen mijn overtuiging groeide, kreeg ik behoefte aan een gemeenschap om me heen. In de plaatselijke moskee vond ik niet de diepgang die ik zocht. Daarvoor kon ik gelukkig wel terecht bij de Rotterdamse studentenvereniging Avicenna. Ik werd uitgenodigd om hun lezingen en tafsir-lessen te volgen. Ik maakte er voor het eerst kennis met leeftijdgenoten met een meer strikte beleving van islam, die vooral op de regels zaten. Zelf zat ik meer op de beleving van universele waarden en deelde dat met vele andere studenten. Ook toen al voelde ik de noodzaak om de diversiteit binnen de moslimgemeenschap te benoemen. Dat is wel een soort roeping die ik als een rode draad in mijn leven zie terugkomen.

Nederlandse moslims

Toen het platform ‘Wij Blijven Hier’ werd opgericht in 2005 heb ik het met interesse gevolgd en twee jaar later mezelf aangemeld als schrijver. Ik kende de oprichters al uit mijn netwerk en mocht een proefstuk schrijven. Vanwege het open karakter van het platform kon ik experimenteren met onderwerpen en schrijfstijlen en werd ik steeds sterker in het verwoorden van zaken die moslims aangaan. Ik zie dat de jongere generatie nu hetzelfde doet met Youtube-filmpjes, als nieuwe manier om aandacht te vragen voor wat er in de hoofden van Nederlandse moslims leeft. Op die manier blijft ‘Wij blijven hier’ een playground voor jong talent uit de Nederlandse moslimgemeenschap.

Vervolgens bracht een specifieke missie mij in 2010 op het pad van nieuwemoskee.nl. Dit platform had een inhoudelijke redactie met een religiewetenschappelijke en theologische achtergrond en er was specifiek ruimte voor kritische geluiden vanuit de moslimgemeenschap. Deze kwamen tot uiting in de vorm van kwalitatief sterke opiniestukken en verdiepende artikelen. De slogan was: ‘Kritisch. Verfrissend. Genuanceerd’. Ik heb er geleerd om goede columns te schrijven en bewuster na te denken over wat ik wilde publiceren. Inhoudelijk kon ik er mijn theologische en filosofische nuanceringen kwijt. Helaas liep op een gegeven moment het aanbod aan artikelen snel terug en is een deel van de redactie overgestapt naar Nieuwwij, wat ook een mooi platform is.

Relevant blijven

Hoe moeilijk het is om in een vrijwilligersorganisatie continuïteit te garanderen, zie ik ook bij Fahm, dat in 2014 werd opgericht door initiatiefnemers Anne Dijk, Arnold Yasin Mol en mijzelf. Het is echt een opgave om relevant te blijven in een wereld waarin zoveel gratis materiaal beschikbaar is. Ik zie ook steeds duidelijker hoe iedereen in zijn eigen islam-bubbel zit en hoe moeilijk het is om mensen buiten je eigen bubbel aan te spreken. En dat is precies wat nodig is, dat we in onze eigen bubbel een ander geluid laten horen. Om ons zo met andere werelden te kunnen verbinden.

Essabane: “Het is echt een opgave om relevant te blijven in een wereld waarin zoveel gratis materiaal beschikbaar is.”

Ik ben duidelijk van de ‘generatie 2001’ die, toen er na de aanslagen heel veel negatieve aandacht voor de islam was, energiek aan de slag ging met onze kant van het verhaal. Maar hoe mooi alle initiatieven ook zijn, na de ups komen toch ook altijd de downs. En dat is ook eigenlijk heel logisch. Als je ouder wordt, krijg je meer verantwoordelijkheden en zorgen en dat heeft invloed op de tijd en energie die je als vrijwilliger kunt investeren.

Werelden bij elkaar brengen

Het schrijven van het boek De zoon van de Gazelle was een samenwerking met filosofe en schrijfster Sabine Wassenberg. Het boek wordt goed ontvangen door zowel moslims als andersdenkenden en het boek is genomineerd voor de prijs van beste filosofische kinderboek 2022. Wat mij opvalt zijn de zorgen die worden uitgesproken. Vanuit de niet-moslim-hoek komt soms de vraag of het boek niet te islamitisch is. Vanuit de moslim-hoek is er juist de zorg of het wel islamitisch genoeg is. Het was een mooie uitdaging om die werelden bij elkaar te brengen.

Het idee heerst dat er maar één bepaalde visie van de islam bestaat die per definitie botst met andere visies op het leven. Ik zet daar altijd tegenover hoe divers de islam is en wij als moslimgemeenschap zijn. En dat we meer overeenkomsten met andere levensbeschouwingen hebben dan verschillen. Ook zijn we sterker als we ons open opstellen en in principe niemand uitsluiten.

Mijn vrijwilligerswerk zie ik als islamitisch geïnspireerd. Ik wil mijn medemoslims niets voorschrijven, ik wil inclusief zijn. Meningen hoeven niet zwart/wit te zijn. We hoeven als moslimgemeenschap ook niet hard tegen hard te gaan en elkaar te verketteren. Dat leidt alleen maar tot zinloze ruzie en sektarisme. Tegelijkertijd zijn we als moslims niet kleurloos, je kunt op een respectvolle manier van mening verschillen. Zo komt er meer begrip voor elkaar. En zelfs dan blijft het een delicate evenwichtsoefening tussen kritisch en verbonden zijn.

Blik op verleden en de toekomst

Het Moslim Archief dat in 2022 werd gelanceerd, wordt breed gedragen door een divers team met veel verschillende achtergronden. De afgelopen jaren groeide het besef dat onze ouders en grootouders er straks niet meer zijn. De urgentie is groot om nu het nog kan zoveel mogelijk materiaal uit hun pionierstijd verzamelen. Want anders is de kans groot dat het materiaal wordt weggegooid of de verhalen in de vergetelheid raken.

Er zijn al nationale documentatiecentra voor de katholieke, protestantse en joodse geloofsgemeenschappen. Het is van belang dat we nu ook een ruimte creëren voor ons eigen verleden als moslims in Nederland. Het verleden werkt immers door in de toekomst. Veel mensen beseffen niet hoe moslims via de voormalige koloniën Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika volop onderdeel waren van de Nederlandse geschiedenis, al was de gelijkwaardigheid ver te zoeken.

Nog verder terug in de tijd werkten de Nederlanders in hun onafhankelijkheidsstrijd al samen met de sultans van Marokko en het Ottomaanse Rijk in de strijd tegen de Spanjaarden. Het vastleggen van al deze geschiedenissen en recentere verhalen kan bijdragen aan het voeden van het collectieve geheugen en het besef dat moslims geen bedreiging noch een verrijking zijn, maar juist een onlosmakelijk onderdeel van Nederland.”

Foto’s: portret (eigen archief), overig (Unsplash)
Inspirerende mensen
filosofie, Kamel Essabane, Moslim Archief, relevantie, schrijver
Over Irene Schippers
Irene is professioneel planner en liefhebber van mooie zinnen. Als ghostwriter helpt ze met het verwoorden van verhalen en missies in de vorm van boeken. Ze woonde zes jaar samen met haar gezin in Algerije, waar haar grootste gemis was dat ze niet kon fietsen.
Zie alle berichten van deze auteur
As salaat: bidden is beter dan slapen
5 verzen uit de Koran die je leven kunnen veranderen
6 juni 2023
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
3 juni 2023
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
17 mei 2023
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten
Waarom lukt het niet om de ware te vinden?
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop