Tijdens en na het gebed zijn we gewend salawaat (zegenbeden) naar de Profeet Mohammed ﷺ te zenden, maar voor de rest laten we de beloningen van de salawaat vaak liggen. Mogelijk omdat we niet weten wat de zegenbeden inhouden, waarom ze zo bijzonder zijn en welke zegeningen deze ons opleveren.
De betekenis van salawaat
Salawaat (transcriptie Ṣalawāt) zou je kunnen vertalen met zegenbeden. Er zijn verschillende manieren waarop je zegenbeden voor de Profeet Mohammed ﷺ kunt verrichten. Als je bijvoorbeeld zijn naam noemt of schrijft, laat je deze uit liefde en respect gelijk volgen door “sallallahoe alaihi wasallam”. In het Arabisch schrijf je dit als صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ en als symbool achter de Profeet’s naam lees je vaak ﷺ.
Doorgaans wordt dit vertaald met “vrede en zegeningen zij met hem”. Dit is geen goede vertaling, want eigenlijk is het geen smeekbede die je voor de Profeet verricht. Taalkundig zou beter zijn: Allah heeft hem gezegend (met genade) en voorzien van vredeswensen.” Het gaat over iets dat al gebeurd is. Als wij de naam van de Profeet ﷺ noemen, dan bevestigen en verheerlijken wij vervolgens de nobele status die Allah hem heeft gegeven. Als je het al een smeekbede wil noemen, dan is het een smeekbede voor jezelf, aangezien de zegeningen bij jou zullen terugkeren.
Behalve na het noemen van zijn naam, wordt ons ook bevolen om zegenbeden en vredeswensen uit te spreken of te zenden bij de afsluiting van het gebed. Een voorbeeld hiervan is (transcriptie): “Allahoemma salli alaa Moehammad wa ala aali Moehammad kamaa sallaita ala Ibrahim wa ala aali Ibrahim. Innaka Hamidoem Majid,” De vertaling daarvan is: “O Allah, overstelp Mohammed en de verwanten van Mohammed met zegenbeden zoals u Ibrahiem en de verwanten van Ibrahiem heeft gezegend; U bent alle lofprijzing en glorie waard.” (Muslim, Aboe Dawoed, Tirmidhi, Ibn Majeh en Niseï)
Hier is wel sprake van een smeekbede voor de Profeet omdat je een wens of vraag neerlegt bij Allah om de Boodschapper van Allah te zegenen. Dit is de werkelijke salawaat. Er zijn vele soorten salawaat waarbij we vragen om zegeningen voor de Profeet. In het volgende artikel gaan we nog uitgebreider in op de betekenis.
Het nut van salawaat
De islamitische geleerden hebben uitgebreid aandacht besteed aan de betekenis van salawaat. We zullen hier in een volgend artikel dieper op ingaan. In dit artikel leggen we uit wat het nut is van de salawaat. Welke gunsten vallen jou ten deel als je de Profeet ﷺ eert door middel van de zegenbeden en wat zijn de redenen daarvoor?
Je volgt een bevel van Allah op
In de eerste plaats is salawaat zenden of vragen een teken dat je Allah gehoorzaamt. Allah houdt ervan dat wij ons houden aan Zijn geboden, nog meer dan dat Hij van de vrijwillige daden houdt. Hij draagt de gelovigen in de Koran duidelijk op om zegenbeden te zenden naar de Profeet Mohammed ﷺ.
Allah, de Allerhoogste, zegt:
“Allah en Zijn Engelen zenden salawaat (als Genade of Licht) en Zijn engelen zenden salawaat naar de Profeet. O jullie die geloven, zend zegenbeden en vredeswensen naar hem in volle overgave.” (Koran, 33:56)
Je zorgen zullen verdwijnen
Toen de metgezel Ubai ibn Kaab de Boodschapper vroeg wat er zou gebeuren als hij al zijn smeekbedes zou wijden aan het zenden aan zegeningen voor de Profeet, zei hij: “Je behoeften zullen vervuld worden en je zondes zullen vergeven worden.” Dit blijkt uit de volgende overlevering:
Ubai stelde de Profeet de vraag: “O Boodschapper van Allah, ik smeek vaak, dus hoeveel van mijn smeekbedes zou ik aan u moeten wijden?” De Profeet antwoordde: “Zoveel als je wil.” Ubai vroeg: “Een kwart ervan?” Hij antwoordde: “Zoals je wil, maar als het meer is, zou dat beter voor je zijn.” Hij vroeg: “De helft?” De Profeet antwoordde: “Zoals je wil, maar als het meer is, zou dat beter voor je zijn.” Hij vroeg: “Twee derde dan?” Hij antwoordde opnieuw hetzelfde. Uiteindelijk vroeg Ubai hem: “En wat als ik al mijn smeekbedes aan u wijdt?” Hij antwoordde: “Dan zullen je behoeften vervuld worden en je zonden zullen vergeven worden.” (Sahih Musnad Ahmed)
Allah zal jou zegeningen sturen
Als jij om zegeningen smeekt voor de Profeet, zal Allah jou daarvoor belonen. En de beloning is niet gering: je zal namelijk zelf tien keer zoveel zegeningen ontvangen. Dat wordt duidelijk uit de volgende hadith:
De Profeet Mohammed ﷺ zei: “Wie er ook zegeningen naar mij zendt, Allah zal hem tien keer zoveel zegeningen zenden.” (Sahih Muslim, 384).
De Profeet ontvangt jouw vredesgroet en geeft jou antwoord
Als je de naam van de Profeet noemt, en je zegt er achteraan: “sallallahoe alaihi wasallam”, zal de groet overgebracht worden aan de Profeet. Laat het eens tot je doordringen, dat als jij vandaag salawaat naar hem zendt, hij dit te horen krijgt. Wat een bijzondere gewaarwording!
Abdullah ibn Masoed zei: “De Boodschapper van Allah zei: “Allah heeft engelen die rondgaan op de aarde en die mij de salaam (de vredesgroet) van mijn Ummah overbrengen.” (An-Nisa’i)
Abu Huraira heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah ﷺ zei: “Er is niemand die mij vredesgroeten zendt, zonder dat Allah mijn ziel aan mij teruggeeft zodat ik zijn vredesgroet kan beantwoorden.” (Aboe Dawoed Sahih)
Je zonden zullen vergeven worden
Behalve dat jij zegeningen ontvangt, zul je ook vergeven worden voor je zonden. Het gaat zelfs nog een stap verder dan dat: je zonden zullen zelfs uitgewist worden.
Anas Ibn Malik heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah ﷺ zei: “Wie mij één keer zegeningen stuurt, Allah zal tien zonden van hem uitwissen en zal hem tien niveaus in status doen stijgen.” (An-Nisa’i Sahih)
Je band met de Profeet zal nog closer zijn
We houden allemaal van de Profeet Mohammed ﷺ. Maar zou je niet willen dat dit wederzijds is op het moment dat je hem het hardst nodig hebt?
Abdullah ibn Masoed heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah heeft gezegd: “De mensen die mij het meest nabij zullen zijn op de Dag van de Opstanding zullen degenen zijn die de meeste zegeningen gestuurd hebben.” (At-Tirmidhi, 484)
Imam Nawawi legt uit dat “degenen die mij het meest nabij zullen zijn” betekent “degenen die het meest recht hebben op mijn bemiddeling.” De Profeet zal namelijk voor de gelovigen bemiddelen op de Dag van de Opstanding.
Je smeekbedes zullen eerder verhoord worden
Als jij je handen opheft en tot Allah smeekt, hoor je te beginnen met het prijzen en loven van Allah in de beste bewoordingen. Vervolgens zend je zegeningen naar de Profeet. Tot slot vraag je al het goede voor jezelf, je gezin, je familie, collega’s, gemeenschap etc.
Foedalah zei: “De Profeet hoorde iemand smeekbeden verrichten tot Allah tijdens zijn gebed, maar hij sprak geen smeekbede uit voor de Profeet. Daarop zei de Profeet ﷺ: ‘Deze man haastte zich in zijn gebed.’ Toen riep hij hem en zei tegen hem en iemand anders: ‘Als iemand van jullie smeekbeden gaat doen, laat hij zijn smeekbede beginnen met het prijzen van de naam van Allah, gevolgd door smeekbeden voor de Profeet en dan vragen wat hij wil.’” (Al-Boechari en Muslim)
In een andere overlevering wordt duidelijk dat je jezelf echt tekort doet als je het vergeet of nalaat om hem zegeningen te zenden.
Umar Ibn Khattab zei dat de Profeet heeft gezegd: “De doea (smeekbede) blijft steken tussen hemel en aarde en niets zal meegenomen worden naar boven totdat je zegeningen zendt naar de Profeet.” (At-Tirmidhi)
De beste dag voor salawaat
De beste dag om salawaat voor de Profeet te vragen, is de vrijdag. Je kunt natuurlijk elke dag om zegeningen voor de Profeet smeken. Maar als je nog niet eerder hebt geprofiteerd van deze kans, begin dan op de vrijdag. Want de Boodschapper van Allah ﷺ zei:
Van alle dagen is de vrijdag de waardevolste. Op deze dag zal op de hoorn geblazen worden. Vraag om zoveel mogelijk zegeningen voor mij op vrijdag. Op die dag zullen de zegeningen aan mij overgebracht worden.” De sahaba (metgezellen) vroegen hem: “O Profeet Mohammed. Hoe zullen ze aan jou overgebracht worden als zelfs jouw botten niet meer aanwezig zullen zijn na jouw dood?” Hij antwoordde: “Allah heeft het de aarde verboden om de lichamen van de Profeten te vernietigen.” (Aboe Dawoed)