15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://www.qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Maak kennis met onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitterLinkedin
geslaagd huwelijk

De eerste stappen op weg naar een geslaagd huwelijk

Door Amal Addou
18 oktober 2018
9334 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

– “Is er iets wat ik nog niet voor je gedaan heb? Je hebt onderdak, je kinderen gaan naar school en bovendien kom ik vroeg thuis van het werk. Wat wil je nog meer?!”

– “Niks!”

– “Fijn!”

Komt dit scenario je bekend voor? Is het je zelf ooit overkomen? Geen zorgen, dat overkomt elk koppel weleens. Maar komt het heel vaak voor, dan heb je een serieus probleem met communicatie binnen je huwelijk. Het bovenstaande scenario laat de situatie zien waarin een man moe thuiskomt van zijn werk en alleen maar klachten hoort van zijn vrouw en haar herinnert aan alles wat hij voor haar doet. En dan de vrouw die op haar beurt alleen maar haar mans liefde en waardering wilde voor haar deel en dan teleurgesteld reageert als dit uitblijft. Moeite met communiceren is het recept voor een verzuurde relatie, waarbij shaitan (de duivel) elke kans met beide handen aan zal pakken om jullie uit elkaar te drijven.

Goede communicatie is de sleutel tot een geslaagd huwelijk

‘De eerste stappen op weg naar een geslaagd huwelijk’ is het eerste artikel in een reeks over het huwelijk in de islam. Waarbij communicatie steeds het sleutelwoord zal zijn. Een goede communicatie met je wederhelft is immers de sleutel tot de opbouw van een langdurige, gelukkige en gezonde relatie. Zonder communicatie zal er regelmatig spanning zijn binnen je huwelijk, waarbij noch jij, noch je partner gelukkig zullen zijn.

Allah de Verhevene heeft het huwelijk een belangrijke status gegeven binnen de islam. Twee mensen met verschillende achtergronden, levensstijlen en gewoontes komen samen onder één dak en maken er het beste van. Je karakter – met zijn positieve en negatieve eigenschappen – wordt zwaar op de proef gesteld met name binnen deze ene relatie. Er komen gezinnen voort uit deze ene relatie en de genade van Allah wordt verkregen door deze ene relatie. Het is dus niet meer dan logisch dat een huwelijk hoogte- en dieptepunten kent. Als je 365 dagen per jaar gelukkig met elkaar zou zijn en dag en nacht op een roze wolk leeft, dan feliciteren we jou: je lijkt je al in het Paradijs te bevinden! Maar de meeste huwelijken lopen wel her en der een barst op. En toch is het dan nog steeds mogelijk om samen gelukkig te zijn. En dat is het mooie aan een huwelijk!

Trouwen is hard werken

Allah verwacht niet dat onze huwelijksrelaties perfect zijn. Maar Hij verwacht wel dat we ons inspannen op Zijn Weg en dus werk van onze relatie maken. Trouwen is met andere woorden hard werken! Als je iemand vraagt wat de reden is voor het mislukken van zijn of haar huwelijk, zullen er allerlei redenen aangehaald worden. Terwijl de meeste huwelijken eigenlijk mislukken door gebrekkige of verbroken communicatie. Het is belangrijk voor zowel de echtgenoot als de echtgenote om begrip voor elkaar te blijven opbrengen,  met elkaar in gesprek te blijven, elkaar om vergiffenis vragen en moeite te blijven steken in de relatie.  

Allah verwacht niet dat ons huwelijk perfect is, maar wel dat we ons elk inspannen voor een geslaagd huwelijk

Op zoek naar een levenspartner voor een geslaagd huwelijk

Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat de communicatie in je huwelijk in stand blijft. Dit kan gaan van open gesprekken hebben tot kleine gebaren, zoals cadeautjes voor elkaar kopen of iets lekkers voor elkaar koken. Dat zijn dingen die ook met communicatie te maken hebben. Maar de eerste stap die je zet op het huwelijkspad is toch wel de keuze van de partner.

Wanneer je dus op zoek gaat naar je levenspartner, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

1. Deel je dezelfde religieuze waarden?

Het is essentieel voor het succes van een huwelijk, dat je allebei gelovig bent. Wanneer jij praktiserend moslim bent en je partner is dat niet, dan kan dat tot grote problemen leiden, vooral als er kinderen geboren worden. Wanneer je dezelfde religieuze overtuiging deelt, en je bent beiden praktiserend, is de kans op een conflict veel kleiner.

2. Zijn jullie persoonlijkheden vergelijkbaar?

Vergeet het gezegde ‘tegenpolen trekken elkaar aan’. Wanneer jij extravert bent en je partner dat niet is, dan kan dit met de tijd voor irritaties zorgen. Dat wat jou in het begin aantrok in de ander, vind je dan ineens niet zo fijn meer. Bijvoorbeeld als jouw partner luid en energiek is en jij bent verlegen en terughoudend, dan wil je op den duur ook eens het hoogste woord voeren. Ga daarom op zoek naar iemand die dezelfde karaktereigenschappen heeft als jou, of tenminste een beetje op jou lijkt.  

3. Zit je qua intelligentie op dezelfde golflengte?

Het is misschien niet zo voor de hand liggend, maar een huwelijk waarbij de ene persoon veel intelligenter is dan de ander, kan later een bron voor problemen zijn. Opleiding kan een struikelblok zijn, want als je universitair geschoold bent, spreek je anders dan iemand die alleen de middelbare school heeft afgemaakt. Vooral als de universitair geschoolde de vrouw is van het stel. Maar vergis je niet: intelligentie is niet hetzelfde als hoog opgeleid zijn. Je hoeft niet hoog opgeleid te zijn om intelligent en wijs te zijn. Het komt er op neer dat je op dezelfde golflengte zit, dat je elkaar goed begrijpt.  

4. Heb je dezelfde visie?

Als jij en je partner dezelfde visie hebben van wat jullie willen bereiken in dit leven en hoe jullie dat pad willen uitstippelen, dan zijn de kansen op een succesvol huwelijk veel groter. Huwelijken waarbij beide partners elk hun eigen weg volgen en geen interesse tonen voor wat de ander belangrijk vindt, verkeren vaker in zwaar weer. Datzelfde geldt voor de visie op het geloof. Als de één heel liberaal is en de ander conservatief, dan kun je verwachten dat er botsingen ontstaan. 

5. Heb je gedeelde interesses en hobby’s?

Je interesses en hobby’s met je partner delen, zal altijd meer voldoening geven dan huwelijken waar daarvan geen sprake is. Er bestaat hier een Engels gezegde over: ‘Couples that play together, stay together.’ Koppels die samen spelen, blijven bij elkaar. En dat is meer dan waar! Aan de andere kant is het ook nodig dat je je eigen ding blijft doen. Je hoeft als echtpaar heus niet alles samen te doen voor een geslaagd huwelijk. En het is soms juist heel goed om elkaar een paar dagen niet te zien, zodat je elkaar meer leert waarderen.

6 Heb je dezelfde culturele achtergrond?

Interculturele huwelijken hebben zo hun eigen uitdagingen, omdat de verschillen in de weg kunnen zitten. Dit is vooral het geval wanneer twee mensen uit verschillende landen met elkaar trouwen. Of van verschillende wetsscholen. Culturele verschillen kunnen ervoor zorgen dat het moeilijker is om iemands standpunten of gedachten helemaal te begrijpen.  Ook de houding van de familie tegenover de andere cultuur speelt een rol, want trouw je een man, dan trouw je ook een beetje met zijn familie. Let daar dus goed op bij het kiezen van je huwelijkspartner. Ga er niet vanuit dat liefde alles overwint. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat die verschillen een verrijking zijn voor het huwelijk, als beiden rekening met elkaar houden en openstaan voor elkaar.

7. Zijn jullie beiden bereid om open en eerlijk te zijn?

Het belangrijkste ingrediënt voor een geslaagd huwelijk is, zoals we al eerder zeiden, een goede communicatie. Wees open en eerlijk in je huwelijk. Wanneer zich problemen aandienen, moet je bereid zijn om erover te praten. Je huwelijk zal op die manier succesvoller zijn dan een huwelijk waarbij  de een weigert of vermijdt om met de ander te praten. Wanneer er een probleem ontstaat, zoek dan samen naar een oplossing, in plaats van je hoofd in het zand te steken. Door het probleem te ontwijken, kom je helemaal nergens en zorg je er juist voor dat het alleen maar erger wordt. Woorden hebben een onvoorstelbaar helend vermogen. Gebruik ze om op de juiste manier te communiceren. 

Een huwelijk kan echt tot iets moois opbloeien

Dit zijn een aantal belangrijke factoren die je in overweging zou kunnen nemen voordat je met iemand trouwt, alhoewel het geen garantie is op het welslagen van het huwelijk. Het kan zijn dat jouw huwelijk niet aan deze opsomming voldoet, maar dat het toch in stand blijft. En is het heel goed mogelijk dat jullie ondanks alle verschillen toch gelukkig met elkaar zijn, omdat jullie op de een of andere manier toch een weg hebben gevonden met elkaar. Het zou dus geen reden moeten zijn om terughoudend te zijn ten aanzien van het huwelijk of een aanleiding om te scheiden. Met de wil van Allah en met jouw inspanning en begrip  kan jouw huwelijk echt tot iets moois opbloeien!

In het volgende artikel gaan we in op het huwelijk zelf: Waar begin je aan? Is het de investering waard? Wat is liefde? En hoe leer ik mijn partner kennen?

Hoofdfoto: pxhere.com

Mens en maatschappij
Communicatie, geslaagd huwelijk, huwelijk, huwelijkspartner, trouwen
Over Amal Addou
Amal leest graag, in gezelschap van de prachtige natuur. Ze heeft een grote liefde voor talen - vooral voor de Arabische taal en cultuur - en heeft van vertalen en redigeren haar beroep gemaakt.
Zie alle berichten van deze auteur
Jij bent vergeetachtig – Allah vergeet niets!
Al Ghaffaar: keer op keer vergeeft Hij de zonden van Zijn dienaren
5 juni 2025
Eigenaarschap: jouw vrijheid is ook jouw verantwoordelijkheid
16 februari 2025
Vind innerlijke rust in de Genade van Allah
16 oktober 2024
Hoe blijven we immuun voor de donkere kant van technologie?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Qantara zet hier al zo'n tien jaar lang positieve verhalen tegenover ** Steun ons met € 5,00 per maand => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Woede voorkomen en reguleren met behulp van dhikr en du’a
Voordelen van het eten van dadels voor en tijdens de bevalling
Onze ogen: spiegel van de ziel, poort naar het hart en brein
Slapen is eigenlijk elke nacht ‘een beetje sterven’
bodem leeft
De Levende Bodem: een wonder onder onze voeten

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
Malcolm X tijdens de Hadj: “Voor het eerst voelde ik mij een compleet mens”
Yasmine Tegouana: “Het is een gunst om een ander te mogen helpen”
Muhammad Ali: “Ik ben niet de grootste. Dat is Hij!”
Het grote gevaar van het veroordelen van ‘de ander’
Zakariya Bosmans: “Ik heb me in alle rust kunnen ontwikkelen als moslim”

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
Leidraad voor goed gedrag: de Koran maakt een beter mens van je
Ik geef om mezelf: mijn ziel is slechts mijn rijdier
Eigenaarschap: jouw vrijheid is ook jouw verantwoordelijkheid
Jan Janszoon alias Mourad Raïs: moslimbekeerling, piraat en polderaar
Allah geeft je niet alles wat je wilt, maar wel alles wat je nodig hebt
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitterLinkedin
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
X
Wil jij ons steunen? Bestel dan via Qantara bij Bol.com.
Bekijk de webshop
x Gedeeld