15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://www.qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Koester geen wrok – daar kun je ziek van worden

Door Najat Haddouch
29 november 2021
1502 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties
Ben je ooit gekwetst geweest of ‘met een mes in de rug gestoken’? Heeft een gebeurtenis of persoon je ooit zo verdrietig en verbitterd gemaakt dat je nooit in je leven zou overwegen ze te vergeven? Misschien dat je toch van gedachten verandert als je dit artikel van Najat Haddouch leest. Wetenschappers hebben namelijk bewezen dat gevoelens van wrok je daadwerkelijk ziek kunnen maken. Wrok kan zelfs kanker in het lichaam veroorzaken. 

Bitter en boos

Het is vaak zo dat we gebeurtenissen die de aanleiding waren voor onze wrokgevoelens keer op keer opnieuw beleven in ons hoofd. Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer bitter en boos je wordt vanwege de gebeurtenis, of persoon die je pijn heeft gedaan.

Elke keer dat je negatieve emoties opnieuw beleeft, lijdt je lichaam evenveel als je geest

Helaas hebben deze emoties een sterker effect op jouw gezondheid dan je wellicht beseft. Elke keer dat je deze negatieve gebeurtenissen in het leven opnieuw beleeft, lijdt je lichaam evenveel als je verstand. Daarom kan het koesteren van negatieve emoties leiden tot een verwoestende langdurige ziekte.

Bittere gevoelens

Als je in staat bent om te vergeven, zal je gelukkig ook in staat zijn om deze bittere gevoelens van wrok los te laten en uiteindelijk verder te gaan. Het probleem hier is echter dat vergeving vaak ervaren wordt als een teken van zwakte, onderwerping of beide. Dit maakt het moeilijker om daadwerkelijk diegenen te vergeven die je kwaad hebben gedaan.

De kracht van vergeving

Klinisch gesproken, is vergeving wanneer je een punt bereikt waar je een gevoel van vijandigheid en een boze denkwijze kunt loslaten tegenover degene die je pijn heeft gedaan (ongeacht of ze je vergiffenis verdienen).

Houd in gedachten dat vergeving een proces is en geen eenmalige gebeurtenis.

Een studie, waarvan de uitkomsten gepubliceerd werden in het Journal of Behavioral Medicine, toonde aan, dat mensen met een vergevingsgezinde persoonlijkheid gerelateerd worden aan een beter subjectief en psychologisch welbevinden. Andere studies hebben aangetoond dat vergeving gekoppeld is aan verbeterde fysieke symptomen, minder gebruikte medicijnen, betere slaapkwaliteit, minder vermoeidheid en minder somatische klachten.

Vergeving is ook gekoppeld aan een betere cardiovasculaire gezondheid, volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Cardiology. Ze ontdekten dat woede en andere negatieve emoties cardio-toxische effecten hadden, terwijl vergeving een meer cardio-beschermende rol had.

Vergeving en je gezondheid

Als je boos, verward, vijandig en onduidelijk blijft over iets dat in het verleden is gebeurd, zal je fysieke lichaam ook zijn tol gaan eisen.
De cellen die je lichaam beschermen tegen ziekte worden belemmerd wanneer het lichaam zich in een staat van woede, vijandigheid en niet-vergeving bevindt. Dit betekent dat je meer vatbaar bent voor het ontwikkelen van ernstige ziekten zoals kanker. Het lichaam zorgt er namelijk voor dat cortisol voortdurend vrijkomt, en dit is niet goed.

Bevrijd jezelf van wrok door anderen te vergeven.

Dr. Michael Barry, auteur van het boek The Forgiveness Project, schat dat 61 procent van de kankerpatiënten met gevoelens van wrok te maken heeft. “Het in stand houden van deze negatieve emoties – van deze woede en haat – creëert een toestand van chronische angst”, legt hij uit. “Chronische angst produceert zeer voorspelbaar overmatige adrenaline en cortisol, die de productie van natuurlijke killercellen verlaagt, die jouw lichaamssoldaten zijn in de strijd tegen kanker.”

Hoe te vergeven?

Leren hoe te vergeven kan enige tijd duren, maar het is allemaal een kwestie van het opnieuw bedraden van de hersenen en echt het werk doen om je neurale netwerken te veranderen.
Het kan zo simpel zijn als het loslaten van kwetsende herinneringen door je te realiseren dat de persoon die je pijn heeft gedaan ook een mens is.

Jezelf vergeven

Je moet ook leren hoe je jezelf kunt vergeven voor het dragen van het gewicht van wrok. In staat zijn om je verleden los te laten is ongelooflijk bevrijdend.
De Islam leert ons ook om (anderen) te vergeven. Dit wordt zowel in de Koran als in de soenna aangegeven. Eén van de kenmerken van de Islam is dat het de religie van genade is.
“En degene die geduldig is en vergeeft, waarlijk dat behoort zeker tot de bepalende zaken (voor het geloof).” (Koran, 42:43)
bron: hijamaencupping.nl
 Hoofdfoto: Pixabay
Psychologie
bevrijdend, Bitterheid, Genade, Kanker, loslaten, vergeven, vergiffenis, wrok, wrokgevoelens
Over Najat Haddouch
Zie alle berichten van deze auteur
Bezoek de website van de auteur
De verloren schat: op zoek naar barakah (deel 1)
De verloren schat: op zoek naar barakah (deel 2)
31 januari 2023
Wat is jouw drijfveer als moslim en hoe motiveer je jezelf?
30 november 2022
Onze angsten overwinnen – waren de profeten weleens bang?
13 mei 2021
10 stappen richting geluk in het licht van de Koran en overleveringen
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
5 verzen uit de Koran die je leven kunnen veranderen
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop