Allah de Barmhartige wil graag dat we onze tanden goed verzorgen. Heb daarom je tanden lief, zorg goed voor ze. Dit kan met behulp van takjes, zoals de siwaak van de Arak boom.
Bij deze een aantal tips om je gebit, je tandvlees en mondhygiëne te verbeteren met behulp van natuurlijke middelen.
Tandenborstel en tandpasta
Er werd aan ‘Aisha gevraagd wat haar echtgenoot, de Boodschapper van Allah ﷺ, als eerste deed wanneer hij thuis kwam. En ‘Aisha antwoordde, “Het eerste wat hij deed wanneer hij binnen kwam, was het gebruiken van de Siwaak” (Muslim). Hij poetste met andere woorden meteen zijn tanden als hij thuis kwam.
In Lisan ul’Arab (Arabische woordenboek) van Ibn Mandhur wordt het woord Siwaak afgeleid van ‘Saaka Yasuku’ wat betekent het wrijven en poetsen. Men wrijft en poetst dus zijn tanden met behulp van een Siwaak-stokje. We kennen het ook als Miswak.
Siwaak komt van de Arak boom
Als men het over Siwaak heeft, wordt er vaak gerefereerd aan de Arak boom (Salvadora persica) maar de geleerden hebben gezegd als Siwaak van de Arak niet beschikbaar is, dan kan men andere boomsoorten gebruiken zoals de Olijfboom en de Palmboom.
Volgens P. F. Elvin-Lewis van de Washington Universiteit, een onderzoeker van oorspronkelijke culturen, verzorgden de natuurvolkeren hun tanden met behulp van takjes en plantjes.
Het zit hem in een stokje
In India gebruiken ze de Neem-boom, in vele Afrikaanse landen gebruiken ze de Warek-boom. West-Afrikaanse landen gebruiken eerder de takjes van limoen- en de sinaasappelboom.
In Marokko in sh Allah ga ik een olijftakje uitproberen. Maar ook in Nederland zijn er boomtakjes te vinden die door natuurvolkeren werden gebruikt. Appelboom, perenboom, hazelnootboom, eikenboom, wilgen en er zullen nog wel een paar bomen zijn waarvan de takjes uitstekend werken om de tanden te verzorgen.
Gisteren heb ik een tak van de eikenboom getest. En ik moet zeggen zelfde gevoel als een standaard Siwaak van de Arakboom maar dan zonder smaak. Puur natuur en ecologisch verantwoord. En vandaag heb ik het gemakkelijk te verkrijgen zoethouttakje gebruikt. Wauw, dat is echt een lekkere tandenborstel! Uit studies blijkt bovendien dat zoethout anti-cariës is, het vermindert tandplak en heeft een antibacteriëel effect. Het is bovendien veel goedkoper dan de Siwaak van de Salvadora Persica boom.
Lubaan als kauwgom
Supergezonde natuurlijke geneeskrachtige kauwgom bestaat, in de vorm van Arabische gom. Prachtig is het woordje kauw-gom, men ‘kauwt’ op Arabische ‘gom’ van de boswelliaboom die in Jemen, Oman en Somalië groeit. Arabische gom is een harsachtige gom die vrijkomt als de schors van de boom is beschadigd.
Arabische gom – in het Arabisch Lubaan – werd 5000 jaar geleden al als bindmiddel gebruikt door de oude Egyptenaren. In Nederland wordt Arabische gom sinds de zeventiende eeuw gebruikt in drop. Men denkt zelfs dat het woord drop afkomstig is van de drop of druppelvorm die Arabische gom kan aannemen als het uit de beschadigde bast druipt. In 1973 ontstond er in Nederland een tekort aan Arabische gom vanwege extreme droogte in de landen van herkomst. Fabrikanten zijn toen overgestapt op vervangers als gelatine en gemodificeerd zetmeel en (later) op xanthaangom. Alleen in traditionele drop wordt nog wel Arabische gom toegepast.
Heb je last van tandplak? Of last van tandvleesontsteking? Kauw dan op Lubaan (in Nederland ook bekend als Frankincense). Dit doen de mensen uit Oman standaard. En uit onderzoek heeft Frankincense antimicrobiële eigenschappen, en werkt het goed tegen tandplak en tandvleesontsteking.
Je neemt één of twee stukjes van de Lubaan-hars en leg ze op de tong. Na een halve minuut kan je er rustig op kauwen en heb je pure kauwgom. Ik heb de Frankincense al een week uitgeprobeerd en zag meteen al effect. Het heeft niet echt een sterke smaak maar de subtiele heerlijke smaak blijft wel aanwezig.
Kunstmatige stoffen in gewone kauwgom
Een pakje kauwgom uit de winkel is een mix van vage ingrediënten (behalve de Arabische Gom), zonde van je centen. Het vol met kunstmatige stoffen zoals zoetstoffen (xylitol, sorbitol, mannitol, maltitolstroop, maltitol, aspartaam, acesulfaam K, sucralose), stabilisator (glycerol), aroma’s, verdikkingsmiddelen (arabische gom, xanthaangom), kleurstoffen (titanium dioxide, briljantblauw FCF), emulgator (sojalecithine), groene thee extract (0,1%), glansmiddel (carnaubawas), antioxidant (E320).
Ik heb een klein bakje Lubaan gekocht voor € 3,50 en daar kan je heel lang van genieten, omdat je maar twee Lubaan-stukjes gebruikt als kauwgom.
Vertrouw op de boom
Mijn conclusie: de beste tandenborstel (inclusief tandpasta) en de beste kauwgom komen gewoon van de boom, terwijl onze tandenborstels, tandpasta en kauwgom uit de fabriek komen. Ik vertrouw de boom meer dan de fabriek.
Ik vraag me af mag je t ook doorslikken na het kauwen? Ik slik t namelijk gewoon door.aIs dat erg