Eén van mijn favoriete plekjes in welke stad dan ook, is de boekhandel. Hoe groter hoe beter. Al die planken vol verhalen. Vol onontdekte reizen. Vol met raadsels en mysteries die je kunt oplossen met de ontelbare personages die je allemaal leert kennen.
Wist je dat de oorsprong van de boekhandel in de islamitische wereld ligt?
Boekenworm
Toen ik jong was speelde ik amper buiten. Ook de televisie was weinig boeiend als ik boven in mijn kamer een stapel boeken had liggen. Uren kon ik er in verdwalen. De mensen bij de bieb kenden mij op een gegeven moment. Toen ik oud genoeg was om zelf een boek te kopen was dat één van de meest speciale momenten in mijn leven. Dit boek was mijn eigendom, mijn verhaal om eeuwig van te genieten in deze wereld. Hoe mooi is het dan om te weten dat de boekhandel zijn oorsprong heeft in de islamitische wereld.
Boekhandel van Ibn Al-Nadim
Het is tegenwoordig niet gek als een boekhandel meer is dan enkel een plek om boeken te kopen. Er worden bijeenkomsten gehouden en je kunt er steeds vaker iets eten en drinken. De vraag is of deze winkels kunnen tippen aan de boekhandel van Ibn Al-Nadim in de tiende eeuw. Zijn boekhandel was op de bovenverdieping van een groot gebouw. Mensen kwamen daar om manuscripten te bekijken, te genieten van eten en drinken en om ideeën uit te wisselen.
Door het grote aantal publieke bibliotheken en boekhandels was er in die tijd een overvloed aan boeken. Bij Ibn Al-Nadim waren meer dan zestigduizend boeken te koop, over een groot aantal onderwerpen. Van de kunst van de kalligrafie tot boeken over talen. En van religieuze boeken over de drie monotheïstische religies tot geschiedenis en poëzie. Eigenlijk te veel om op te noemen.

De koutoubia moskee ontleent zijn naam aan het Arabische al-Koutoubiyyin
Nooit uitgelezen raken
De grootste moskee van de stad Marrakech in Marokko heet de Koutoubia-moskee. Deze naam is ontleend aan het Arabische al-Koutoubiyyin wat bibliothecaris betekent. Dit omdat vroeger rondom deze moskee verkopers van manuscripten hun waren aanboden. De straat was een ware boekhandel, waar zich honderd boekhandels en bibliotheken bevonden. Vijftig aan de ene kant en vijftig aan de andere.
Hier zou ik zelf nooit uitgelezen raken. Het kopen van boeken was zelfs zo verleidelijk dat er een verhaal is over een man die op pad ging om eten te kopen voor zijn hongerige familie, maar die uiteindelijk al zijn geld uitgaf om één boek te kopen.
Zelf heb ik veel geld over voor een goed boek, maar voer voor de maag wint het uiteindelijk altijd van leesvoer. Wat denk jij?
De tekst in dit artikel is deels gebaseerd op het boek ‘1001 inventions’ van professor Salim T.S. Al-Hassani. Het boek is hier en een musthave voor iedere moslim.
Lees ook: ‘Ervaar het ultieme geluk door het lezen van de Koran’